Champagne

Champagne sa vyrába tradičnou alebo tzv. šampanskou metódou. Za jej objaviteľa sa považuje Dom Pérignon. Región Champagne sa nachádza na severe Francúzska, čo je naozaj hraničná oblasť pestovania hrozna. Chladnejšie podnebie dáva vína s vyššími kyselinkami. Tri dominantné odrody v Champagne sú: Chardonnay, Pinot Noir a Pinot Meunier. Chardonnay exceluje v oblasti Côte des Blancs, Pinot Noir kraľuje najmä v sub-regióne Montagne de Reims a Pinot Meunier - odolnejšie voči mrazu - má prevahu v povodí rieky Marne. Okrem nich sú povolené na výrobu AOC Champagne aj iné odrody (spolu asi 1% z celkovej produkcie): Pinot Blanc, Arbanne, Pinot Meslier, Pinot Gris (Fromenteau).
Šampanské vína - možno najviac zo všetkých vín - znesú prirovnanie k parfumom: je ich široká škála a každému sadne niečo iné z ich premenlivých aróm. Výber toho „správneho“ šampanského je preto aspoň taký osobný, ako výber správnej voňavky. A aby sa človek čo najlepšie trafil, treba skúšať pri každej dostupnej príležitosti! Za posledné roky sa trendom a ultimate must-have stali rodinné vinárstva, „malí výrobcovia“, tzv. GROWER CHAMPAGNE / CHAMPAGNE ARTISANAL alebo CHAMPAGNE DES VIGNERONS – v nešikovnom preklade „šampane vinárov-pestovateľov“ či „remeselné šampane vinárov“.
Tieto vína majú myšlienku, štýl a ani zďaleka nehrajú len lokálnu ligu, aj keď sú priznane a úzko viazané na miesto svojho vzniku - na svoj terroir. Ide o paralelný a rôznorodý šampanský svet, o istú alternatívu voči veľkým známym domom a voči silným značkám s miliónovou produkciou a pevným marketingovým zázemím. Napriek tomu nejde o nejaký obskúrny segment, o mnohých „malých“ šampanských domoch sa už istý čas medzinárodne a nahlas hovorí a mnohé sú v posledných rokoch medzi znalcami a v rámci naozaj lepších reštaurácií veľmi populárne a cenené.
9 produkty