Čile
Čile, to je viac ako 5000 km pobrežia, ktoré prebieha naprieč rozličnými podnebnými pásmami. Väčšina obyvateľstva je stále koncentrovaná okolo hlavného mesta Santiago, a sami Čiľania hovoria, že iba teraz začínajú skutočne objavovať svoju krajinu a aj jej terroir.
Vlajkovou loďou čilského vinárstva je Carmenere – odroda, ktorú si nevedomky, vlastne omylom priniesli z Bordeaux už v 19. storočí. Avšak ešte 30 rokov dozadu ju považovali za zle dozrievajúci klon Merlotu... Tento čilský „merlot“ – Carmenere je odrodou s veľmi silným charakterom a zvláštnou aromatikou – tmavé ovocie, čierne ríbezle, zvláštny živočíšny a jemne mentolový tón jej dodávajú veľkú originalitu, na ktorej dnes stavia Čile svoje vinárske sebavedomie. V tejto krajine Sauvignon zahniezdil ešte pred nástupom révokazu v Európe. Biele odrody ako Sauvignon, Chardonnay ale aj Rizling sú v Čile momentálne in. Ich pestovanie sa pretláča do chladnejších, vyššie položených a chladivému vplyvu Oceánu a Humboldtovmu prúdu vystavených oblastí. Nové polohy vedia zvýrazniť jeho svieži charakter a občas mu pridajú aj zaujímavú „morskú“ dochuť. Akosi ho už očakávame ako súčasť portfólia čilských vinárov.
1 produkt