Marlborough

Love it or hate it, toto je ten trendsetter, na ktorom sa to ohľadom Sauvignonu blanc názorovo láme. Success story tohto kúska Nového vinárskeho sveta za posledných 30 rokov stále pokračuje. Rovnako stále funguje aj napätie medzi extrémne ovocno-exotickým charakterom „kiwi“ sauvignonov z Marlborough a starosvetskou kultivovanosťou ich francúzskych kolegov.
Najpresnejšie sa Nový Zéland v povedomí konzumentov a v degustačnej praxi vymedzuje NZ Sauvignon voči svojim príbuzným z Údolia Loiry (tradične tiež odrodové vína bez dreva). Na Loire je podložie extrémne podstatné – historickou snahou je cez sauvignon povedať príbeh terroiru. A aj keď Sauvignon (z NZ) pôsobí trocha „ukričano“, extrovertne, na Loire mu treba pozorne načúvať. Len tak porozumieme aromatickú hĺbku, štruktúru a dĺžku v dochuti, ktorú môžu dosiahnuť najlepšie vína z klasických oblastí ako Sancerre či Pouilly Fumé. Ide o Sauvignony, ktoré môžu dozrievať – a na ktoré musíme dozrieť aj my. Veď ako mi bolo na jednej degustácii položartom povedané „my tomu nerozumieme, pre nás sú ešte príliš elegantné“.
Načo teda chváliť „mineralitu“ pred ovocnosťou, keď konzument to rád opulentné a voňavé.
3 produkty