
C. H. Berres
Byť 21. generáciou vinárskeho rodu isto nie je jednoduché. Markus Berres sa tejto úlohy zhostil so cťou. Vinárstvo je situované v starobylom Urzigu. Rod zažil za storočia svojej existencie výšky aj pády. Delenia majetku, dedičské spory a iné peripetie ho však nezlomili, i keď prišli o užívanie svojho dielu na mýtickej parcele Pralat.
Markus sa snaží dostať meno Berres opätovne do povedomia a tvoriť moderné, a predsa typické vína z oblasti. Je veľmi zaujímavým a príjemným hostiteľom: nenapadný a tichý, a predsa veľmi pohostinný a priateľský. Bez problémov otvorí zo dvadsať vín až po TBA (Trockenbeerenauslese) – vrchol vinárskeho umenia z oblasti s luxusným obsahom cukrov až 310 g/l. Markus sa rozhodol nevstupovať do VDP (Verband Deutscher Pradikatsund Qualitatsweinguter) – i keď kvalitatívne by na toto označenie jeho vína mohli bez problémov ašpirovať. Pre komfort konzumenta a jeho orientáciu v Rizlingoch rozličnej cukornatosti vytvoril na zadnej strane etikiet tzv. škálu sladkosti (Susseskala) od 1 do 5. Škála je založená nie na faktickej výške zvyškových cukrov, ale na dojme sladkosti, ktorý vzniká zo symbiózy ovocnosti, kyselín a cukrov v rámci konkrétneho vína.
Je to jednoduchá pomoc pre nás všetkých, ktorí nie nutne a nie vždy rozlišujeme mierne spletitú terminológiu na nemeckých etiketách – aby sme si skratka vybrali správne. Vína Markusa Berresa pochádzajú z vinohradov na Urziger Wurzgarten (v preklade „zahrada s koreninami“) – parciel situovaných nad riekou Mosela pri dedine Urzig a z parciel okolo tzv. Erdener Treppchen (= „schodíky“, ktoré vedú do svahu s vinohradom) – strmého vinohradu oproti dedinke Erden.
2 produkty