Mosela

Rizling z Mosely musí byť. Tradícia pestovania viniča tu spadá až do rímskych čias – za impéria a neskôr aj v stredoveku sa víno pilo z hygienických dôvodov: bolo čistejšie a zdravšie ako voda. Rieka umožňovala dopravu vína, ktoré bolo oddávna komoditou. Táto oblasť dodnes dýcha stredovekom, ocitnete sa v časopriestore, v ktorom slovo „vinárska tradícia“ dostáva iný rozmer, kde rodinná tradícia vinárstva siaha neraz-nedva do 14. storočia a kde na pleciach nesú vinári ťarchu 21. generácie vinárskeho rodu.
Strmé, až závratne strmé úbočia (60 – 70°) vyžadujú výlučne manuálnu prácu. Vinič tu rastie doslova na kameňoch – pôda je tvorená a pokrytá bridlicou. Kameň akumuluje teplo a napomáha dozrievaniu hrozna. Meandre rieky vytvárajú zasa dostatok príležitostí pre vhodnú, čo najjužnejšiu expozíciu vinohradov. Samotná rieka odráža slnečné svetlo a prispieva k jedinečnej mikroklíme. Naozaj iba súhra týchto prírodných okolností umožňuje pestovanie viniča v tak severne situovanom regióne. Rizling rýnsky – kľúčová odroda – sa tu zbiera v rozličných stupňoch zrelosti.
Ku aromaticky bohatému štýlu vín prispieva aj výskyt ušľachtilej plesne Botrytis cinerea. Škála vín z jednej odrody je preto veľmi pestrá: od suchšieho štýlu cez neskorý zber, výber z hrozna až po hrozienkový výber.
6 produkty