Burgenland

Rakúskou klasikou je BURGENLAND – okolie Neziderského jazera je známe rozmanitosťou odrôd a progresívnym, moderným prístupom k vínu. Pretože majú nielen upratané v predzáhradkách tí naši susedia, ale ešte majú na poriadku aj víno. Progresívny rakúsky vinársky región s dlhou tradíciou. Kontinentálne podnebie so slnečnými letami praje červeným odrodám. Svätovavrinecké a Frankovka modrá sú tu doma tak, ako nikde inde. Rovnako ich potomok, ktorý vznikol krížením roku v roku 1922 – Zweigelt a nesie meno podľa svojho šľachtiteľa, Dr. Zweigelta.
Na Slovensku sa kvôli nadprodukcii a laxnému prístupu za čias minulých stali skôr outsidermi, často sú skôr „ľakadlom“ než lákadlom pre klientov. Avšak v Burgenlande sú za hviezdy. Vedia vyjadriť terroir a vytvoriť čisté, ovocné vína so zaujímavými herbálno-korenistými tónmi. Rovnako tu zahniezdili aj medzinárodné odrody: príjemnú ovocnosť tu dosahuje Merlot a Pinot Noir má svoj typický charakter s dotykom mokrej vlny, ktorá po chvíľke prenechá tón jahodovej ovocnosti. Za internacionálnymi prišelcami sa objavili aj „ ying winemakers“ – ako Stéphane Derenoncourt (z Bordeaux), ktorý konzultuje prestížne vinárstvo Esterházy.
Doma sú tu však aj biele vína. Špecifický terroir dáva vínam minerálny a šťavnatý charakter, ktorý je tvorený prastarými morskými sedimentami a sľudnato-kremennými bridlicami. Mikroklíma je ovplyvnená blízkosťou jazera a chladivým dotykom zalesnených vrchov. Hravé a vzdušné biele odrody, často v kupáži, sú ideálne pre posedenie na terase a vychutnávanie letného obdobia.
4 produkty