Rioja

Rioja je veľmi sympatický a aktuálne progresívny región. Sídli v magickom mestečku Haro – mieste s najvyššou koncentráciou vyše storočných vinárstiev na meter štvorcový. Od roku 1890 patrí medzi vinárske legendy regiónu. Svoje pevné miesto vo vinárskom svete zaujala koncom 19. storočia, keď obsadila pozície, ktoré nedobrovoľne uvoľnili francúzski vinári v dôsledku krízy révokaza. Totiž v čase, keď révokaz spustošil francúzske vinice, otvorila miestna železničná stanica možnosť dostať tunajšie vína do sveta. Skvelá príležitosť! A tak v tejto „staničnej štvrti“ (Barrio de la Estación) sídlia dnes najzvučnejšie mená vinárskej Riojy – skrátka tých, ktorí príežitosť vedeli využiť. Etikety vinárstva v sebe nesú kus jeho histórie: Alberdi, Arana a Ardanza - tieto názvy na etiketách Reservy odkazujú na mená členov rodín, ktoré stáli pri založení vinárstva.
Tradícia je aj základom vinárskej produkcie, avšak samozrejme za asistencie najnovších technológií a postupov. Zvláštnosťou je rozloha vinohradov (400ha), ktoré vinárstvo vlastní, pretože mnohé top vinárstva z tejto oblasti nie sú priamymi vlastníkmi pôdy. Vlastníctvo vinohradov umožnuje čo najväčšiu kontrolu nad kvalitou pestovaného hrozna a jeho výberom pre spracovanie. Rioja je teda známa najmä milovníkom červených vín, avšak miestni nedajú dopustiť ani na svoje biele vína, najmä z odrody Viura a Malvasia. Kľúčovými modrými odrodami, na ktorých stojí renomé tejto oblasti, sú Tempranillo a Garnacha (a.k.a. francúzsky Grenache). Práve ona vie dosiahnuť vyššiu zrelosť a pridať vínam jahodovú ovocnosť i alkohol. Odrody Graciano a Mazuelo, pestované v malom množstve, sú často taktiež súčasťou finálneho blendu. Kedysi dlhodobé, až štandardizované dozrievanie v sudoch, typické pre región, je dnes už – našťastie!- nahradené individuálnym prístupom, ktorý závisí od ročníka a kvality hrozna. Kombinácia francúzskych a amerických barikov je tu klasická.
3 produkty