
Mussini
„Balzamiko“ zodpovedá nielen foneticky, ale aj významovo slovu „balzam“: kedysi slúžilo ako liek, na posilnenie vitality organizmu. Dnes je neodmysliteľnou súčasťou kuchyne každého dobrého gurmána a aj bežného smrteľníka, pretože dokáže až čarovne znásobiť zážitok z aj jednoduchého jedla. Rodina Mussini vyrába balzamikové octy z Modeny od roku 1909. Práve v tom roku boli v podkroví výrobne v Magrete umiestnené prvé tri sudy prvého octu.
Dnes, po vyše storočí, Mussini stále vyrába svoje vzácne balzamiká v súlade s tradičnými metódami, ktoré sa odovzdávajú z otca na syna. Zmodernizovali sa však samotné priestory octárne, ktoré zodpovedajú certifikácii. Nachádzajú sa stále v Magrete, na nížine blízko Apenín.
Široký a rozmanitý rad produktov Mussini je vyjadrením radosti zo života, ktorá je typická pre Talianov, ako aj vášne pre kvalitné jedlo a stolovanie. Dávna tradícia a kvalita jedinečných produktov vytvorili z Mussini dielňu kulinárskeho umenia. Mussini vytvára balzamiká a balzamikové dochucovadlá (condimento) prísne tradičnou cestou. Základom octov je mušt z iba lokálne pestovaných odrôd (teda nie z muštov z dovozu bez miestneho pôvodu): modrá odroda Lambrusco a biele Trebbiano.
Tie zaručujú želanú proporciu cukrov - kyselín a hustoty. Proces varenia muštu, jeho fermentácie a acetifikácie v sudoch - najskôr väčších, neskôr čoraz menších a z rozličných typov dreva – je subtílnym umením, overeným tradíciou a skúsenosťou. Balzamiká dozrievajú v podkroví, kde sú výrazné výkyvy teplôt – chlad počas tuhých zím a horúčavy počas horúceho leta. Vysledný produkt je redukovaný – zo sto litrov pôvodného muštu vznikne iba pár litrov balzamika.
10 produkty