
Biondi-Santi, Tenuta "Greppo"
Rodina Biondi-Santi a Brunello, jedno z najslávnejších a najopulentnejších talianskych vín, sú v podstate synonymá. Generácie rodiny Biondi-Santi postupne zhmotňovali svoju predstavu o ideálnom víne do podoby Brunella di Montalcino - a vytvorili jeho archetyp. Ani kríza révokazu v druhej polovici 19. storočia im nezabránila v ich úsilí. Clemente Santi vo svojich vinohradoch robil prvé pokusy o izoláciu a rozmnožovanie najlepších sadeníc Sangiovese s menšími bobuľami a hrubšou šupkou.
Koncom 19. storočia postupne vyselektovali najlepšie korene vo svojom vinohrade a vytvorili slávny klon BBS11 (Brunello Biondi-Santi n°11; Brunello = miestny názov pre Sangiovese), ktorý bol schopný produkovať hrozno pre veľké, Barolam podobne dlhoveké vína. Vnuk Ferruccio Biondi-Santi po niekoľkých desaťročiach selekciu dokončil a najlepším klonom Sangiovese vysadil všetky tamojšie vinohrady.
Vznik prvého Brunella sa datuje rokom 1888. V archívnej pivnici Biondi-Santi možno zopár fliaš z ročníkov 1888 a 1891 nájsť dokonca aj dnes. O sto rokov neskôr (1980) získalo Brunello najvyšší taliansky apelačný štatút - DOCG. Víno je bezprecedentným príkladom odrody Sangiovese v jej najušľachtilejšej podobe. Vo svojej kráse a komplexnosti je vskutku neprekonateľné. Intenzívnu arómu tvoria tóny korenia, kože, dreva, tabaku, ovocia a vanilky, ktoré splývajú do harmonického akordu.
Chuť je robustná, trieslovinová, dymovo-korenisto-ovocná, pričom senzorika Brunella sa ďalej zlepšuje počas dlhoročného vyzrievania vo fľaši. Vinárstvo, ako jediné v Taliansku, exkluzívne dopĺňa staré archívne fľaše z vlastnej rodinnej rezervy a z rovnakého ročníka. Biondi-Santi - to je legenda.
4 produkty