
San Polino
San Polino, je - veľmi stručne povedané - malé rodinné vinárstvo vsadené do idilického prostredia Toskánska, kde história výroby vína siaha až do neuveriteľného 10. storočia. Ale treba si povedať viac. Luigi, Fabro a Katia začali písať jeho modernú históriu v roku 1991: kúpili dom, 5ha pôdy a 400 olivovníkov. Všade naokolo len lesy a stáda oviec. V nasledujúcich rokoch zrenovovali vinárstvo a vysadili odrodu, ktorá tu má neoddeliteľné miesto: autochtónne Sangiovese. 2,5ha produkuje vznešené Brunello di Montalcino, 1 ha prístupnejšie, hravejšie Rosso di Montalcino. Súčasťou produkcie je aj extra panenský olivový olej.
Voľba ísť cestou bio hospodárenia bola samozrejmosťou hneď od začiatku. Svoju „farmu“ chápu ako celok a veria v nevyhnutnosť harmonickej symbiózy všetkých jeho súčastí. Vinohrad je orientovaný južne, čo mu zaručuje dostatok slnka. Je to zrejme naozaj jeden z tých „požehnaných kúskov zeme“, ležiaci na piesočnato-hlinitých a vápencových pôdach, s plochami posiatymi povestným toskánskym „galestrom“. Vína sú bez pridania aditív, SO2 je použité v minimálnom množstve.
Iba rešpektovanie biodiverzity môže zachovať zdravie pôdy a pravdivosť terroiru a vín, ktoré z neho pochádzajú. Luigi (Gigi) a Katia minimalizujú svoju intervenciu vo vinici a aj v rámci svojej pivnice skôr vytvárajú podmienky pre zrod vína než ho „vyrábajú“.
3 produkty