Piemont

„Na úpätí hôr“ – konkrétne západných Álp, sa rozkladá jeden z top svetových vinárskych regiónov. Piemont nazeraný s rešpektom. Prvým šťastným krokom na ceste k jeho spoznávaniu je určite Dolcetto – sladké v stave hrozna, pikantné a hravé vo forme vína. Mladé, na každodenné pitie. Podobný štýl ponúka pôvabná odroda Barbera. Najlepšie višňovo a čerešňovo ladené vína dáva z oblastí Asti a Alba.
S prívlastkom Superiore vyzrieva v dreve a má viac vyliftovaný, vanilkou doplnený charakter. Najväčším klenotom regiónu je Nebbiolo (pomenované podľa hmlistých dní, do ktorých sa halí región na jeseň). Má povesť ťažko prístupnej odrody, najmä kvôli obrovskému množstvu tanínov – v tých najlepších exemplároch zrelých a púdrových. Ako DOC Nebbiolo Langhe sa vyrába väčšinou z mladších rastlín, ktoré ešte nesplynuli na 100% s terroirom, alebo z oblastí mimo DOCG.
V tejto podobe prejavuje svoju ovocnú, voňavú stránku a víno z neho je – relatívne – skôr na pitie. Barbaresco a Barolo – to je potom príbeh o veľkých, hlboko štruktúrovaných vínach. Každé z nich rozpráva o pôdnych, parcelárnych nuansách, o ročníku, o zámeroch svojho vinárskeho majstra. Tieto vína vekom získavajú na komplexnosti – vrcholom sú pre mnohých degustačne náročné, ale extrémne zaujímavé tóny hľuzovky a typická pripomienka sentimentálnej vône jesenných ruží. Ročníkový efekt môže byť výrazný.
28 produkty