Veneto

Veneto je región notoricky známy najmä kvôli svojmu bestselleru – Proseccu. Veneto a jeho zvlnený terén však ponúka omnoho viac a nadchne aj milovníkov veľkých červených vín. Možno kúsok v tieni Piemontu a Toskánska, ale červené Veneto je skvelé. Svieža a višňovo-ovocná Valpolicella z dominantných odrôd Corvina (najviac aromatická) a Rondinella je tu základom produkcie. Prívlastok „Superiore“ pri Valpolicelle označuje už väčšie vína, na polceste k famóznemu Amarone. Valpolicellu chválime pre jej vyvážený a spoľahlivý charakter.
Medzinárodní kritici jej veštia skvelú budúcnosť, vraj to bude po Chianti a Proseccu tá „the next big thing from Italy“. Treba vyskúšať. Túžbe po ťažších, koncentrovanejších vínach vďačia za svoj vznik vína označené ako Ripasso: to refermentuje, prekváša na vylisovaných šupkách z Amarone. No a samotné veľké Amarone – štýlový bodybuilder z Veneta. Získava sa zo sušeného hrozna (appassimento = pozberané hrozno sa suší na sitách vo vyhradených dobre vetraných miestnostiach), čo napomáha koncentrácii cukrov, kyseliniek a fenolických komponentov.
Víno dosahuje vyššie hodnoty alkoholu, je ovocné a šťavnaté. V záplave bubliniek si dnes len málokto spomenie na krehké a aromaticky zaujímavé biele víno Soave, povestný bestseller kedysi po 2. svetovej vojne. A zrejme aj obeť svojho úspechu. Rozšírenie jeho zóny pestovania z kopcov na nížiny neprinieslo nič dobré. Najkvalitnejšie pochádza z hrozna pestovaného na vulkanických pôdach, zo starých viníc. Soave je vystavané zväčša na jednej dominantnej odrode – Garganega (aspoň 70%). Dosahuje neskutočnú variabilitu v závislosti od terroiru (od typu výsadby atď.): štýl variuje od ľahkých, jednoduchých vín po hlboké, štruktúrované exempláre. Originálny je jemne „olejový“ tón sušených kamiliek. Nenechajme zaniknúť jemné tóny týchto lahodných vín, aj keď svet dnes hluchne, a aj vína máme radi krikľavé...
A pritom práve Soave a jeho svieže grapefruitové kyselinky sú skvelé k párovaniu s jedlom, neprehlušia ho.
30 produkty